Az áfonya (vaccinium myrtillus) Észak-Európából származik, egyes helyeken még ma is nagy mennyiségben fellelhető természetes környezetben. Mintegy háromszáz fajtája ismeretes, melyek jellemzően nedvesebb erdőkben élnek .
Az áfonya kimagasló káliumtartalommal büszkélkedhet, de található benne kalcium, magnézium, vas, kén, mangán, foszfor, cink, C- és A-vitamin is. Az áfonya legismertebb élettani hatása, hogy antibakteriális hatású: hatékonyan kezelhetők vele a különböző bőrkiütések, illetve bőrbetegségek.
Az áfonya az egyik legegészségesebbnek tartott gyümölcs, ami nemcsak lenyűgöző fanyar ízével lett a modern ember egyik kedvenc gyümölcse, de hatalmas antioxidáns tartalma és utánozhatatlan színe is kedveltté tette. A legismertebb és változata a fekete áfonya, de ismerjünk tőzegáfonyát és a vörös áfonyát is.
A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) az Észak- Amerikai kontinensen, az USA és Kanada dús fenyőerdeiben honos. Az Amerikába bevándorló korai telepesen ismerkedtek meg vele az őshonos indiánok révén, akiknek ez volt az egyik legfontosabb élelmiszerük. A síkvidéki indiánok a színhúson felül megmaradt húsdarabok, faggyúdarabok, velő tartósítására használták. A húsdarabokat faggyúval és áfonyával egy meglehetősen bizarr fasírttá keverték össze, ezt az ételt nevezték pemmican-nak.
A fekete áfonya színe a termesztés helyétől és a fajtától függően a hamvas halványkéktől az egészen feketéig változhat. A nemesített áfonya fajták bogyói elérhetik a 2-2,5 cm-t is, a vadon előforduló fajták bogyói 5-6 mm-esek.
A fekete áfonya C-vitamin és béta-karotintartalma kimagasló, így kivonatait a retina épségének megőrzésében, a látásjavításban széleskörűen alkalmazzák. Fő ásványi anyagai a foszfor, cink, magnézium, kalcium, vas és a mangán. A színéből adódóan magas flavonoid tartalma, így jelentős antioxidáns hatása is kedveltté tette. Számos antioxidáns csoport megtalálható a gyümölcsében: antociánok, proantociánok, leukoantociánok, flavonolok, a pterostilbene nevű antioxidánsa például a vastagbélrák megelőzését segíti. A frissen szedett fekete áfonya 100 grammja mintegy 400 mg antocián-származékot tartalmaz.
A népi gyógyászatban fekete inzulinnak hívják, mert kimutatták, hogy a fekete áfonya levelében, gyümölcsérés előtt myrtillin van, ami képes a cukorbetegség tüneteit csökkenteni.
Kedvező hatással van keringési rendszer állapotának fenntartására, mert segít megőrizni a hajszálerek rugalmasságát, csökkenti a vérlemezkék összetapadását.
A fekete áfonyát az első helyre sorolták antioxidáns hatása alapján, 40 zöldséggel és gyümölccsel való összehasonlítása során.
|